Pomenirea eroilor martiri anticomunişti
Pomenirea eroilor martiri anticomunişti
De sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, la Biserica monument „Naşterea Maicii Domnului” ridicată lângă Palatul de Justiţie Suceava – unde în anii ’50 ai secolului trecut a funcţionat temuta „închisoare roşie” a regimului stalinist –, a avut loc slujba de pomenire a foştilor deţinuţi politici, a deportaţilor şi a tuturor acelora care au pătimit la Suceava şi în tot sistemul concentraţionar comunist din România.
Pentru suferinţele dumneavoastră, societatea noastră e prea puţin recunoscătoare
„Iată, sunt 25 de ani, un sfert de veac de când săvârşim rugăciunea de pomenire a foştilor deţinuţi politici, pe toţi cei care au suferit aici, la Suceava, pe cei deportaţi, dar şi pe cei care au rămas afară şi au trăit suferinţa celor din ţară. Îmi aduc aminte de un cuvânt al vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania care spunea: «Îi iert pe toţi, dar mi-e greu să-i iert pe cei care le-au provocat suferinţe părinţilor mei…»” a spus celor prezenţi părintele paroh Viorel-Ioan Vârlan. Sfinţia sa s-a întrebat, cu referire la fenomenul Piteşti: „Cine poate reda suferinţa aceasta? Poate «Gulagul» lui Aleksandr Soljenițîn sau spusele filosofului Petre Ţuţea? Pentru suferinţele dumneavoastră, societatea noastră este prea puţin recunoscătoare. Biserica noastră este un loc de renaştere naţională. Avem grupul statuar al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, avem, la parterul bisericii, o sală care va deveni muzeu în adevăratul sens al cuvântului, primind binecuvântarea IPS Calinic, şi Turnul Unirii unde, la parter, va fi capela Unirii, care acum se pictează. Am făcut dreptate pentru cei care au suferit prin rugăciune şi nădejde. Trupul este trecător, dar duhul dă viaţă. Trăirea sufletească a celor care s-au jertfit în temniţă şi credinţa lor le-au salvat viaţa prin suferinţă îndurând chinuri din partea unui regim ateu. Martirii şi-au salvat sufletul prin cuvânt. Dar Dumnezeu – «nemitarnicul judecător» (care nu poate fi mituit – n.n.) – cum l-a numit mitropolitul Moldovei Varlaam Moţoc, la Judecată, va judeca pe fiecare după faptele sale”.
În cuvântul de învăţătură, părintele Vârlan a subliniat că, de 25 de ani, biserica pe care o păstoreşte a organizat, la Sala Muzeu „Dr. Dragoş Corlăţeanu” de la subsolul complexului „In memoriam”, simpozioane, lansări de carte care „încearcă să acopere memoria colectivă a celor care au pătimit în temniţa roşie”, reamintind că, în urmă cu 10 ani, actorul şi scriitorul Dan Puric a susţinut o conferinţă despre martirii din temniţa roşie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava.
Mai trăiesc 24…
Dintre cei care au supravieţuit experimentelor de reeducare de la Suceava, mai sunt în viaţă 24, după cum spunea pictorul Radu Bercea de la Gura Humorului, el însuşi un supravieţuitor al regimului comunist de trisă aducere aminte, prezent la comemorarea de ieri.
Tot prin Biserica monument „Naşterea Maicii Domnului” părintele Vârlan a spus că s-a realizat un film documentar, „Suceava şi paradisul comunist”, care poate fi urmărit gratuit pe canalul YouTube. Totodată, părintele Viorel-Ioan Vârlan s-a rugat şi pentru însănătoşirea acad. Nicolae Dabija de la Chişinău, greu încercat de temuta boală Covid-19.
După pomenirea celor adormiţi care au suferit în temniţele şi lagărele regimului ateu, cum este obiceiul anual, s-a depus, la troiţa înălţată lângă Palatul de Justiţie, o coroană de flori din partea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) – filiala Suceava reprezentată de Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Din partea primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, a fost prezent prof. Ovidiu Milici, un apropiat al Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, unde, ani buni. a slujit unchiul său, trecut la cele veşnice, preotul Laurenţiu Milici.
Reamintim că Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada „prigoanei roşii” (1944-1989) a fost instituită prin Legea nr.247 din 5.12.2011.