Pictorul Anghel Vasile Siminiuc, cu o nouă expoziţie aniversară

Joi, 18 septembrie a.c., a avut loc la Galeriile de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava, vernisajul expoziţiei „Retrospectivă Anghel Vasile Siminiuc”. Expoziţia cuprinde o parte dintre cele mai reprezentative creaţii ale pictorului. Cei prezenţi la vernisaj au privit reprezentări artistice ale Sucevei de odinioară.

Advertisements

Pentru Anghel Vasile Siminiuc, vernisajul a avut o semnificaţie aparte, cu reverberaţii adânci în sufletul său, aniversându-şi cei 70 de ani împliniţi. Dacă în creaţia sa viitorul este plin de speranţe, trebuie să se înţeleagă că acestea sunt legate de penel şi şevalet.

Expoziţia a fost prezentată de preşedintele Filialei Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) Suceava, pictorul Nicolai Moroşanu-MORO şi de poetul şi jurnalistul Mihai Sultana Vicol care au evidenţiat creaţia de decenii a pictorului Vasile Anghel Siminiuc.

Nicolai Moroşanu a ţinut să aducă la cunoştinţă celor prezenţi că sărbătoritul este „unul dintre cei mai reprezentativi pictori ai Sucevei. Pictorul s-a născut aici. Din copilărie, a păstrat imaginea unei Suceve am putea spune romantice, care astăzi este văzută doar în tablourile sale. Prietenia mea cu el este de ani de zile şi îi ştiu lucrările. Am fost de mai multe ori în atelierul său şi mi-am dat seama că, din cauza spaţiului mic al expoziţiei de aici, el nu a putut decât să expună foarte puţine tablouri. Cu ocazia zilei de naştere îi doresc realizări pe măsura talentului său, în viaţa de zi cu zi, dar, mai ales, în pictură”.

Cu acest prilej, artistului sărbătorit i-a fost înmânată şi o diplomă din partea Filialei UAP Suceava.

Poetul Mihai Sultana Vicol a ţinut să evidenţieze maniera de lucru a lui Vasile Anghel Siminiuc, de la care mulţi pictori din zilele noastre au ce învăţa: „El abordează maniera clasică a marilor pictori, iar în tablourile sale sunt lumini, datorită culorilor vii care îl apropie de natură. În creaţia sa ne aduce şi imaginile trecutului dacic”.

Cu acest prilej a fost lansat şi albumul „Anghel Vasile Siminiuc – pictorul uliţelor sucevene” (redactor Dan Şarpe, ed. Accent Print, Suceava, 2019), în care găsim lucrări din creaţia sa şi câteva articole reprezentative despre cel omagiat care au apărut în presa locală de-a lungul timpului.

La rândul său, Mihai Sultana Vicol i-a urat pictorului „La mulţi ani!” în viaţa de zi cu zi, ca şi în faţa şevaletului. I-au fost alături la eveniment unii dintre colegii de breaslă, printre care graficianul Mihai Pânzaru-PIM şi Konstantin Ungureanu-BOX.

You may also like...