O Geografie a Imperiilor Coloniale-Ultimul episod
Motto:„Orice lucru pe care îl faci în viaţă va fi nesemnificativ, dar este foarte important să îl faci. Deoarece nimeni nu îl va mai face” – Mahatma Ghandi
Oameni, fapte si consecintele lor
Cum fiecare lucru are un inceput, de este povestire, roman ori proza, tot asa are si un sfarsit mai devreme sau mai tarziu, de la caz la caz. In urma cu zece ani, si, Doamne, ce repede au mai trecut, initiam, pe un oarecare canal online, la sugestia unui bun amic, o rubrica de Istorie Universala sub genericul Historia Universalis, care cuprindea articole tematice, episodice, postate saptamanal pe blog, pe care le-am abordat inca din anii studentiei: Cruciade, Marile Descoperiri, Din culisele Operatiunii „Furtuna Desertului”, Vikingii si multe altele.
In primavara anului 2007, ca o presimtire, am portat aceasta rubrica pe un domeniu autonom ce-mi poarta numele. Astfel, uitandu-ma in timp, am vazut multe dintre „serialele” mele neincheiate si am decis sa le finalizez, intr-un tarziu. Poate pentru ca si episoadele n-ar mai fi avut farmecul de acum zece ani, transpuse azi, cand am un alt stil de abordare, posibil, cine stie? Puteam sa-mi las acest blog pe autopilot ca o carte de vizita, insa, nu ma indemna constiinta de absolvent de Istorie-Geografie sa nu continui povestea vietii fiecaruia dintre noi scrisa in Istorie.
Aventura transoceanica si transcontinentala, deopotriva a Marilor Descoperiri Geografice, un subiect care m-a captivat fara indoiala inca de pe bancile facultatii, cu foarte mult timp in urma, am inceput s-o astern in scris in 2006 cu doua calatorii episodice imaginare pe urmele bravilor navigatori pe cele vechi mari, oceane si continente, O istorie a Marilor Descoperiri Geografice si O Geografie a Imperiilor Coloniale. Am folosit in titlurile prelegerilor noastre episodice doua discipline de capatai ale umanitatii, Istoria si Geografia, doua muze cu radacini adanci in Antichitatea Greco-Romana. Pe baza acestor discipline am alcatuit scheletul aventurii noastre peste care am suprapus eroi, aventuri si descoperiri. Prin analogie, formarea, evolutia, stagnarea si disiparea imperiilor coloniale seamana foarte mult cu evolutia Universului per ansamblu, cu inceputul acestuia prin Big-Bang sau Marea Explozie de acum 30 de miliarde de ani.
In cazul „exploziei” fenomenului global al Marilor Descoperiri Geografice a fost o intrebare ce a framantat omul inca din Gradina Edenului sau Raiul Desfatarii, adica: ce se afla dincolo de orizontul perceptiilor noastre senzoriale, ce este dincolo de Terra Finistere? La aceasta intrebare au raspuns prima data portughezii prin al lor rege de vrednica pomenire Henric al IV-lea Navigatorul sau El Navidad Pana aici voi reaminti doar faptul ca marile migratii barbare au stopat pentru cateva sute de ani intrebarile legate de Terra ca planeta, pe care grecii si mai apoi romanii si le-au adresat pe rand. Apoi Biserica Apuseana, in speta, s-a opus vehement altor teorii inovatoare despre ceea ce se afla dincolo de linia orizontului vizibil. Inca nu stim sigur de ce oare. Foarte posibil ca invaziile barbare sa fi inchistat Europa Evului Mediu.
Odiseea noastra am pornit-o din Portugalia, navigand de-a lungul tarmului apusean al Africii, inconjurand partial continentul negru pana in India. Calea maritima era deschisa! A doua etapa, spaniola porneste de la Barcelona, traverseaza Marele Ocean sau Atlantic, ajunge in Caraibe si se expandeaza in Nordul si Sudul continentului american.Ce-a de-a treia etapa se naste sub regina Elisabeta I si va consacra definitiv dominatia Imperiului in lume, asimilata in perioada premergatoare izbucnirii Marelui Razboi cu dominatia de facto a Europei asupra intregii planete. Portugalia, Spania si Anglia au fost asadar cele trei imperii coloniale concurente care au dominat lumea pe care o stapanim cu totii astazi gratie tehnologiilor de ultima ora, a erei digitale, a internetului. Marile Descoperiri Geografice vehiculeaza idei, schimburi si miscari inovatoare Renasterea si Reforma. Omul se deschide catre Epoca Moderna. Europa importa arome exotice nemaivazute din Tarile Paradisului si exporta propriile inovatii. Exporta calul in Lumea Noua si importa culturi precum cartoful ori porumbul. Chiar si Crestinismul il impune in lumile noi de peste mari.Suntem noi oare, europenii, urmasii conquistadorilor sau am mostenit viziunea lor? Azi navigam in aer, pe mare, pe uscat ori pe motoarele de cautare ale internetului, poate datorita acelor oameni vizionari care au strabatut imensul necunoscut si obscur Ocean Planetar. Mai devreme ori mai tarziu, trebuia sa-mi inchei povestea de acum zece ani cu intrebarea capitala: Oare Odiseea spatiala va fi la fel de spectaculoasa ca si cea a Marilor Descoperiri Geografice? Ramane ca dumneavoastra sa raspundeti, eu retragandu-ma discret…ssst!
(Sfarsit)