O calatorie cu trenul-Ghidul George Bradshaw

In 1913, cu un an inainte ca Europa si Lumea sa intre in malaxorul Marelui Razboi, circula pe batranul continent un ghid de calatorie cuprinzand principalele atractii turistice care se perindau sub ochii turistilor de-a lungul principalelor rute feroviare ale Europei. Ghidul poarta numele binecunoscutului George Bradshaw (1801-1853), inginer, topograf, trenartizan britanic al grandioaselor transformari victoriene care-si vor pune amprenta si pe batranul continent.

Advertisements

La cumpana dintre secole calea ferata vehicula marfuri, persoane, idei interconectand continentul precum astazi retelele sociale online. A merge cu trenul, care precede era automobilului, era o aventura la fel de palpitanta ca un zbor trans si intercontinental. Exista pe Viasat History o emisiune interesanta: Cu trenul prin Europa,realizata de fostul ministru britanic de externe din cabinetul John Major,
Michael Portillo, pasionat de trenuri, in mare. Acesta porneste pe urmelefaimosului Ghid Bradshaw din 1913 si merge sa zicem cu trenul in Germania si se opreste in marile orase amintite in ghid cu atractii turistice, hoteluri, statiuni, etc. Cu siguranta ca in ghid era trecut si Regatul Romaniei, de asta sunt convins, ca am rasfoit online ghidul. Intrebarea se pune: daca Portillo va face o emisiune si cu Romania, pana acum a
prezentat Centrul, Sudul si Vestul Europei tot schimband trenurile,
ajungand la Suceava, ce va spune despre Gara Itcani, Burdujeni…Ca sa nu ne facem de ras, probabil ca ex ministrul va alege alte rute ocolitoare.
Emisiunea lui e de o ora si o da in reluare in fiecare dimineata la 7.00. Ultima data a filmat in Polonia, deci, e foarte aproape de noi.

Te-ar mai putea interesa...