Neamul lui Haik (I)

Motto:
Orice lucru pe care îl faci în viaţă va fi nesemnificativ, dar este foarte important să îl faci. Deoarece nimeni nu îl va mai faceMahatma Gandhi
virab

Advertisements

Principala competiţie este intre ceea ce ai făcut şi ceea ce eşti capabil să faci.Geoffrey Gaberino

Întotdeauna să visezi şi să împuşti mai sus decât crezi tu că poţi.
Nu te obosi să faci lucrurile un pic mai bine decât contemporanii sau predecesorii tăi. Încearcă să te autodepăşeşti
William Faulkner

Prefaţă
Născut în fosta capitală moldavă Suceava, locul unde armenii s-au sălăşluit, părăsindu-şi ţara lor străveche din Caucaz, vitregiţi de valurile istoriei, cu mai bine de o mie de ani în urmă, găsind înţelegere şi preţuire, deopotrivă, din partea vrednicului de pomenire domnitor Alexandru cel Bun, la 1401, prin întemeierea primei episcopii armene chiar în târgul Sucevei şi a două mânăstiri, singurele din Europa, Mănăstirea cu aspect de fortăreaţă „Zamca” şi binecunoscuta „Hagigadar”, istoricul şi publicistul Adrian Ioan Popovici, pe care l-am avut student la zi în cadrul facultăţii noastre, ne oferă plăcuta surpriză, peste ani, să se aplece cu osârdie asupra istoriei poporului armean, prin această lucrare de referinţă a domniei sale cu titlul „Neamul lui Haik”, despre care fiecare dintre noi posedă câteva cunoştinţe dar, zicem noi, nu îndeajuns de cimentate şi structurate, de maniera în care să înţelegem cine sunt armenii de fapt, de unde vin, care este ţara lor, cine sunt aceşti oameni minunaţi care au convieţuit şi convieţuiesc într-o simbioză perfectă cu poporul român.

Încă de pe vremea când era student al Facultăţii de Istorie-Geografie din cadrul academic al Universităţii „Ştefan cel Mare”-Suceava, domnia sa ne-a mărturisit de nenumărate ori pasiunea sa faţă de Armenia şi, implicit, de armeni, care i s-a revelat încă din ultimii ani de studii. Păstrând în permanenţă legătura cu noi, cei de la catedră, l-am încurajat să aştearnă în scris simţirile sale faţă de neamul lui Haik, ceea ce a şi realizat de fapt, conştiincios fiind de felu-i, mai întâi prin publicarea cărţii „Armenia-O geografie sacră”-Edit. Zamca (2013), apoi prin această lucrare „Hayastan-note de curs”.
Deşi, cum spunea autorul în „Cuvântul înainte”, nu a avut posibilitatea să ajungă în Armenia, precum regretatul orientalist şi armenolog Mihai Rădulescu, înaintaşul său, a reuşit, folosind surse documentare acreditate, prin metode deductive pe care le-a aplicat şi în activitatea sa didactică de la catedră, cu precădere la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei”-Suceava, sa pătrundă cu fineţe în istoria armenilor pe care a legat-o, indisolubil, de istoria neamului nostru aşa cum au făcut-o şi înaintaşii săi Nicolae Iorga şi profesorul H.J.Siruni. Alături de această lucrare, autorul a publicat mai multe articole de specialitate, cu precădere în cotidianul „Crai nou”, unde este de ani buni colaborator cu „acte în regulă”, de asemenea în prestigioasa revistă „Ararat” editată de Uniunea Armenilor din România şi nu trebuie să omitem desele sale intervenţii televizate, în direct mai toate, despre armeni, în cadrul emisiunii „Vorbeşte Suceava” de la televiziunea locală Plus Tv .
Lucrarea domnului Adrian Ioan Popovici cuprinde într-un întreg noţiuni de bază despre armeni, precum istorie, geografie, limbă, tradiţii, credinţe pre-creştine, Biserică, obiceiuri, adresându-se în sintagma „note de curs” atât neofiţilor sau cei care doresc să pătrundă tainele Armenologiei ca ştiinţă, cât şi acelora dintre noi care suntem deja iniţiaţi în domeniu.
Din postura de dascăl la catedră profesorul Adrian Ioan Popovici predă în scris, de astă dată, o veritabilă lecţie de istorie şi geografie armenească autentică. Este, dacă vreţi, o piramidă inversată a crezului său, pornind de la masterul pe care l-a susţinut, tot la noi, cu titlul „Românii între Orient şi Occident”, adică Istorie Universală. Iată de ce ne face deosebita plăcere să recomandăm citirea cărţii fostului nostru student, istoricul şi publicistul Adrian Ioan Popovici cu aleasă stimă şi consideraţiune în tot ceea ce înfăptuieşte. (un prieten)

Te-ar mai putea interesa...