„Mălina”, o nouă provocare a Graţielei Turţu la CIL
O nouă lansare de carte desfăşurată sub egida Clubului de Iniţiativă Literară (CIL) s-a consumat sâmbătă 3 decembrie a.c. la Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera, protagonista evenimentului fiind Graţiela Turţu autoarea romanului „Mălina” apărut anul acesta la Editura „Cygnus”.
„Am citit cartea pe diagonală. Sunt secvenţe de viaţă în care coexistă şi arhetipul autobiografic. Sunt redate fapte care ar putea stârni interesul cititorului, mai ales cel de după 1989, care nu prea este obişnuit cu un roman restrâns ca dimensiune dar care abundă de dialoguri.
Citind cartea, mi-am adus aminte de colega mea Mălina Aniţoaie de la Rădăuţi, deşi evident romanul nu se referă la ea. Există în carte o încercare de conturare a unui portret de femeie din mediul rural perturbată de urbanitate.” a spus Tiberiu Cosovanu de la Centrul pentru Promovarea Tradiţiilor Bucovinene Suceava. Tot domnia sa a recomandat membrilor CIL să se promoveze pe piaţă şi cu un stand de carte, dat fiind faptul că mişcarea în sine are deja câteva realizări remarcabile. Secretarul CIL, George Sauciuc a dat apoi cuvântul graficianului cărţii, Rareş Şandru: „Fiind pasionat de artă şi grafică pentru mine a fost o adevărată provocare să realizez coperta cărţii, având acces la materialul cărţii spre a fi în concordanţă cu subiectul romanului”. Constantin Horbovanu, unul dintre mentorii CIL a spus: „Îmi place să-mi invit prietenii la acţiunile culturale. Asta este viaţa noastră în fapt. Trăirile fiecăruia pot fi referinţe în viaţă, ca şi acţiunea romanului „Mălina”. Apoi a luat cuvântul prof. Mircea Nanu Munteanu, prefaţatorul şi postfaţatorul romanului: „Este un roman cu accente autobiografice, iar Graţiela nu se dezminte. Are un parcurs literar blând, molcom, plăcut la citit.” Despre drama Mălinei din romanul omonim, le-a vorbit celor prezenţi chiar autoarea. Ea a descris în carte drama unei femei ai căror odrasle talentate au pornit departe peste hotare. „Acei copiii care ne pleacă nasc alţi copiii, apoi nepoţi, strănepoţi care se înstrăinează, care uită obiceiurile şi tradiţiile. Romanul este un îndemn de a ne reîntoarce la rădăcini.”- a spus Graţiela Turţu. În spiritul apropiatelor sărbători ale Naşterii Domnului, prof. Ciprian Gagiu de la Colegiul Naţional „Ciprian Porumbescu” pe ritm de jazz, la pian, a interpretat câteva piese, dintre care una cu siguranţă cunoscută de mulţi iubitori ai jazz-ului, „Misty”. El a afirmat: „Omul este cel care inspiră spre a prinde contur arta.” Au mai participat consultantul cultural al Centrului pentru Promovarea Tradiţiilor Bucovinene, Gabriela Teişanu şi Călin Dănilă de la Academia „Pământul Viu” din Fălticeni