„Însemnări despre oameni și cărți”

La Editura Junimea din Iași, în anul 2020, a văzut lumina tiparului crestomaţia de texte „Însemnări despre oameni și cărți”, volum semnat de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu.

Advertisements

În „Introducere”, octogenarul universitar sucevean subliniază: „Cartea de față, «Însemnări despre oameni și cărți», încearcă să ia pulsul națiunii, să cunoască și să înțeleagă starea ei intimă la o sută de ani de la înfăptuirea Marii Uniri și 78 de ani de la prăbușire.

Aceste însemnări au fost publicate într-o rubrică, săptămânal, între 28 ianuarie și 27 iulie 2019 în cotidianul «Crai nou» de la Suceava”.

Tot autorul, în introducere, mai subliniază că „Cele 50 de cărți sunt semnate de oameni consacrați, cunoscuți, istorici, academicieni, universitari, muzeografi, profesori, preoți, patroni, ofițeri și civili, oameni de rând, necunoscuți, începători”.

Din cuprinsul volumului notăm, aleatoriu, câteva capitole cu referire directă la contribuția de obște a românilor în actul făuririi României Mari: Ion Bulei, „Maria, o regină în război”, Ion Țurcanu, „Sfatul Țării. Documente, procese-verbale ale ședințelor în plen”, Eugen Dimitriu, „Eroi falticeneni în Primul Război Mondial”, Daniel Hrenciuc, „Familia Flondor versus destinul Bucovinei istorice” ş.a.m.d.

Referitor la acțiunile mărețe care au condus la înfăptuirea României Mari, regăsite în cărțile recenzate critic în volum, de istoricul Mihai Iacobescu, concluzionează cu amărăciune: „Când nu vor mai pleca din țară afară, la țările puternice și bogate, inteligența noastră, sărăcimea din orașe și sate?

Când vom regăsi în noi acea forță și înțelepciune atât de necesare, spre a ne gospodări și regăsi liniștea, pacea, mulțumirea internă, care să ne facă stăpâni pe întreg avutul și munca noastră cea de toate zilele?”.

 

 

 

You may also like...