Dublu eveniment CIL „La mansarda cu poveşti”

Din nou împreună „La mansarda cu poveşti” a Music Pub-ului sucevean, membrii şi simpatizanţii Clubului de Iniţiativă Literară (CIL) s-au reunit sâmbătă, 30 ianuarie a.c., la un dublu eveniment, lansarea oficială a cărţii S.F. „Invazia zombi-ghid de supravieţuire” (Edit. „Eagle”-2015) ce poartă semnătura medicului Florentin Haidamac şi şedinţa atelier creaţie CIL, cu secţiunile poezie, proză, eseu şi „Minutul de istorie”. De ce „La mansarda cu poveşti”? Cil
Răspunsul ne-a fost oferit chiar de către secretarul CIL, George Sauciuc, unul dintre moderatorii manifestării: „Clubul de Iniţiativă Literară (CIL) a luat fiinţă „La mansarda cu poveşti” şi, prin urmare, ne-am gândit să revenim la locul naşterii noastre”.

Advertisements

Despre cartea „Invazia zombi-ghid de supravieţuire” a vorbit criticul literar al CIL, Vlad Sibechi: „Este o carte aşteptată care ar putea să se transforme oricând într-un scenariu de film, o carte care te captivează încă de la primele rânduri. Te laşi furat de textul seducător, captivant. Este o lectură seducătoare.Cu toţii am visat, la un moment dat al vieţii noastre să fim super-eroi. Avem astăzi, în faţa noastră, un ghid foarte interesant de supravieţuire într-o lume post-apocaliptică. Găsim un dialog între anumite tipuri de scriere. Cartea se înscrie în discursurile unor oameni precum Stephen King („Sclipirea”, n.a.) ori Stephen Hawkins (fizician, n.a.). Referitor la cartea sa, Florentin Haidamac a spus: „Am pornit-o dintr-o joacă ori o glumă. Ea, cartea, e scrisă în salturi şi cuprinde diferite stări ale autorului. Acţiunea curge..la începutul fiecărui capitol, autorul are o voce rece. De ce ai nevoie ca să înţelegi acţiunea cărţii? Eu am lansat o provocare pe Facebook, un „concurs”, adică cine îmi răspunde va primi o carte cu autograf. Răspunsul meu: Ai nevoie de motivaţie ca să supravieţuieşti, un motiv ca să trăieşti, ca să lecturezi cartea. Este o luptă a eroului cu el însuşi. Pentru mine este o luptă a eroului cu el însuşi. Am făcut o exorcizare care mi-a scos din cap nişte demoni pe care îi aveam. Nimeni nu este pregătit azi pentru ceva grav, a se vedea „spelunca” Colectiv şi exemplele pot continua. Nu mai avem deprinderi practice. Cartea este o pledoarie pentru literatură şi, închei, dacă ni se taie internetul, suntem morţi.” În continuare, la şedinţa de atelier creaţie CIL, George Sauciuc a înmânat o insignă CIL, criticului literar Vlad Sibechi pentru „ataşamentul său necondiţionat faţă de CIL”. Numit oficial cronicarul media al CIL, tot sâmbătă, semnatarul rândurilor de faţă le-a vorbit celor prezenţi, la „Minutul de istorie” despre complexitatea şi actualitatea operei lui Jules Verne, completat fiind de prof. Mircea Nanu Munteanu care le-a reamintit celor prezenţi despre Enciclopedia multimedia Jules Verne, editată sub egida „Cygnus”. Profesorul le-a reamintit şi despre vernologul român, regretatul Ion Hobană care s-a ocupat îndeaproape de opera lui Jules Verne, recomandându-le să facă traseul turistic descris în „Castelul din Carpaţi”.
Din creaţiile lor bine ştiute au recitat epigramistul Constantin Horbovanu, Cristina Hermina Melinte, Eva Sorina Matei, Ştefan Crăciun, Graţiela Turţu, Călin Dănilă de la „Academia Pământul Viu” şi surpriza CIL, Carmen Marcean cu ale sale poeme în rimă din colecţia editorială „Floare Albastră”. Carmen Marcean a recitat poemul „Carpe Diem” adică, „Trăieşte clipa” din volumul său „Lumini şi umbre între coperţi” (Edit. „PIM”-2015).

You may also like...