Doi oameni model întru crez: Mahatma Ghandi şi Iuliu Maniu

Viaţa sa model a fost comprimată în dictonul ce-i aparţine de fapt:„Orice lucru pe care îl faci în viaţă va fi nesemnificativ, dar este foarte important să îl faci. Deoarece nimeni nu îl va mai face” , căci, reformatorul Indiei Contemporane, Mahatma Gandi (1869-1948), pe al său nume real Mohandas Karamchand, s-a născut în Perla Coroanei Britanice, a fost educat în inima Imperiului, la Londra şi a murit ca martir pentru a sa ţară fostă colonie.

Liberala profesie de avocat, pe care a profesat-o mulţi ani în Colonia Capului, ca şi credinţa-i cea hindusă l-au făcut să-şi înţeleagă semenii nemulţumiţi, fără doar şi poate, de politica Imperiului. Crezul său politic de eliberator al Indiei l-a apropiat de Congresul Naţional Indian, având opţiuni comune care aveau să-l coste libertatea prin ale sale acţiuni, fiind întemniţat pentru numai şase ani din viaţă. Probabil că în temniţă s-a format ca filosof…Îl regăsim postind, conform tradiţiei celei hinduse la 15 august 1947, când Perla Coroanei şi-a dobândit independenţa mult râvnită.
Cel De-Al Doilea Război Mondial l-a determinat să lanseze o mişcare radicală „Părăsiţi India” ce a avut consecinţe dezastruoase: desprinderea Pakistanului de a sa ţară mamă şi, în cele din urmă chiar l-a costat viaţa, asasinat fiind de către un extremist hindus la rugăciunea de seară dintr-o frumoasă noapte indusă de 30 ianuarie 1948. Cu nimic mai prejos a fost contemporanul său Iuliu Maniu (1873-1953), omul care a avut un rol major întru Marea Unire de la cel an 1918, apoi, după fatidica zi de 23 august 1944 a căzut în extrema cea de stânga aşa zis „comunistă”. Membru şi deopotrivă preşedinte al Partidului Naţional Român (1919-1926) a devenit, la scurtă vreme un opozant anticomunist vis-a-vis de Guvernul Petru Groza ceea ce l-a costat şi temniţa roşie murind martireşte în temuta închisoare de la Sighetul Marmaţiei la Anul Domnului cel blestemat 1953, luna februarie, ziua a cincea. Conform legilor de atunci în vigoare, ar fi trebuit să plătească o cauţiune de numai 50.000 lei plus cheltuielile de judecată. Oricum, a intrat în istorie ca martir al Temniţei Roşii.

Advertisements

You may also like...