Doi generali la înaintare: Wilhelm Keitel şi Constantin Sănătescu

Azi, temutul fost Wehrmacht sau Armata Germană, îşi desfăşoară activităţile, într-o structură nouă, pe teatrele de conflict din zonele fierbinţi ale globului întru menţinerea păcii. Cândva, aceasta era condusă spre alte ţeluri, mai puţin ortodoxe, de către comandanţi militari belicoşi prin naştere, precum feldmareşalul Wilhelm Keitel (1882-1945).

Advertisements

Pe tot parcursul Celui De-al Doilea Război Mondial, din 1938 şi până în 1945 a fost şeful de Stat Major al Armatei Germane, conducând majoritatea operaţiunilor militare desfăşurate în front, dar, luându-se după al său fuhrer Hitler, a implementat unele măsuri dure în teritoriile anexate de Reich.

În schimb pe 8 mai 1945, a semnat capitularea Germaniei Naziste, iar la Procesul de la Nurenberg, o ruşine a istoriei, a fost judecat şi spânzurat de către Aliaţi, fără a i se aduce acuzaţii întemeiate. La capătul opus al continentului, un alt contremporan al său, generalul Constantin Sănătescu (1885-1947) parcurge o carieră militară amplă, combatant în ambele conflagraţii mondiale şi politician mai apoi, în acel fatidic an 1944 când a semnat capitularea României faţă de Naţiunile Unite. Deşi sovieticii l-au urât de moarte, totuşi au permis autorităţilor române să-l înmormânteze cu onoruri militare în acea rece zi de noiembrie a anului 1947 trecând cu vrednicie în paginile de istorie a patriei.

You may also like...