Colinde de la poalele Raraului
- Trei cadre didactice şi elevi ai Şcolii Gimnaziale „Teodor V. Ştefanelli” din oraşul de la poalele Rarăului au adus tradiţiile strămoşeşti la Suceava, în pragul Crăciunului > Colindătorii şi urătorii au fost însoţiţi şi de directorul Muzeului „Arta lemnului” din Câmpulung Moldovenesc
Vineri, 21 decembrie a.c., redacţia cotidianului Crai nou a primit, în premieră, un grup de colindători şi urători veniţi de la Câmpulung Moldovenesc, elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială „Teodor V. Ştefanelli” din oraşul de la poalele Rarăului, însoţiţi fiind de profesorii coordonatori Luminiţa Reveica Ţaran, Mihaela Vasiliu şi de Cristian Mândrilă, directorul Muzeului „Arta lemnului” din localitate.
Vestea Naşterii lui Hristos a fost cântată de elevii corului de copii „Stefanelli’s” coordonaţi de prof. Mihaela Vasiliu şi a cuprins în repertoriu piesele „Colinda colindelor” şi „Galbenă gutuie” pe versurile lui Adrian Păunescu, ca şi „Colindăm, colindăm iarna”, în final ei urându-ne un sincer „La mulţi ani!”.
Momentele artistice au continuat cu dansurile tipice Ajunului Anului Nou, „Bunghierii”, „Capra” şi „Ursul”, susţinute de elevii formaţiei de dansuri tradiţionale „Rădăcini bucovinene” din cadrul aceleiaşi şcoli, formaţie coordonată de prof. dr. Luminiţa Reveica Ţaran.
„Ceea ce aţi văzut astăzi este o parte artistică din proiectul cultural «Pelerinaj înspre rădăcinile timpului» derulat de Şcoala Gimnazială «Teodor V. Ştefanelli» în parteneriat cu Muzeul «Arta lemnului». Proiectul nostru a debutat în toamna acestui an, cu puţin timp înainte de 28 Noiembrie, Ziua Bucovinei, şi ne dorim ca în decurs de 3 ani să punem în valoare tradiţiile şi obiceiurile bucovinene, deplasându-ne cu astfel de activităţi în tot judeţul. Celălalt proiect, «Rădăcini bucovinene», peren de astă dată, s-a născut odată cu primul, tot în parteneriat cu instituţia muzeală de la poalele Rarăului” ne-a declarat prof. dr. Luminiţa Reveica Ţaran.
„Muzeul «Arta lemnului» se află de câteva luni într-un proces amplu de renovare, activităţile celor două proiecte derulate de Şcoala Gimnazială «Teodor V. Ştefanelli» desfăşurându-se în secţia în aer liber a instituţiei noastre, care cuprinde trei căsuţe tradiţionale de la Breaza, Ciumârna, respectiv din Valea Seacă, de aici, din zona Câmpulungului Moldovenesc, ca şi o clopotniţă de la Vama” a precizat Cristian Mândrilă, directorul instituţiei muzeistice câmpulungene.
Acelaşi spectacol oferit ieri redacţiei noastre elevii şi profesorii de la Şcoala Gimnazială „Teodor V. Ştefanelli” l-au prezentat la matinalul unui post de televiziune local din municipiul Suceava. „Colindele reprezintă un motiv de bucurie în fiecare an” a adăugat şi prof. Mihaela Vasiliu, noi mulţumindu-le vrednicilor munteni că ne-au colindat şi urat ca în Bucovina cea din moşi-strămoşi.