Cea mai vârstnică persoană din judeţ, învăţătoarea Viorica Hogaş, a împlinit 108 ani!

Cea mai vârstnică persoană din judeţ a împlinit venerabila vârstă de 108 ani!
Este vorba despre doamna învăţătoare Viorica Hogaş, din comuna Udeşti, care, stabilită de câţiva ani în municipiul Suceava, la domiciliul fiicei sale, Adriana Popovici şi a nepotului Adrian, şi-a primit, ca în fiecare an oaspeţii ei dragi de la Udeşti, primarul localităţii, Cristea Ostrovan, viceprimarul Mihai Pantiuc – de care este mândră că se înrudeşte –, alături de reprezentantul veteranilor de război, colonel în retragere Neculai Niga, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala „Plăieșii” Suceava, şi de cei apropiaţi ei, fratele Şerban, fiica şi nepotul.
Cu dragoste şi preţuire, flori şi tortul aniversar, toţi cei prezenţi au ţinut s-o sărbătorească la această vârstă, promiţându-i că şi la anul vor veni să o vadă, depănând amintiri din viaţă.
Ca de fiecare dată, „bunicuţa” s-a întreţinut în vorbă cu cei prezenţi, ajutată şi de fiica sa Adriana, spunând: „I-am iubit pe toţi udeştenii, pe dumneavoastră, cei care nu m-aţi uitat şi veniţi la mine în fiecare an!”.
Din partea Primăriei Udeşti, doamna Viorica Hogaş a primit o diplomă omagială, flori şi un tort simbolic, iar din partea veteranilor de război, un medalion aurit cu chipul Mântuitorului Hristos pe avers şi cu Maica Domnului pe revers, împreună cu o diplomă şi un plic cu o sumă simbolică, ea fiind deja veteran de război, după cum a spus celor prezenţi Neculai Niga. Domnia sa a subliniat că reprezentanţii veteranilor de război o preţuiesc şi o venerează pe dna Viorica Hogaş şi că vor fi prezenţi şi la următoarea aniversare.
Viorica Hogaş s-a născut în comuna Udeşti (localitate componentă a Bucovinei Imperiului Austro-Ungar pe atunci), pe 9 februarie 1915, în timpul Primului Război Mondial. În perioada interbelică l-a cunoscut pe viitorul soţ, învăţătorul Ioan Hogaş, cu care s-a căsătorit în 1937. Convieţuirea dintre cei doi soţi a fost de scurtă durată, deoarece Ioan Hogaş a fost mobilizat şi trimis pe frontul de răsărit în ofensiva comună româno-germană contra URSS-ului din cel de-Al Doilea Război Mondial. Dat dispărut iniţial, Ioan Hogaş a murit pe front, după cum i-a relatat, ceva mai târziu, unul dintre supravieţuitorii acelor teribile zile. Are un singur copil, Adriana, născută în 1938, doi nepoţi, Carmen şi Adrian, şi trei strănepoţi, Bogdan, Irina şi Florin. Şi-a crescut singură fiica, şi dumneaei acum învăţătoare pensionară, în etate de 84 de ani, fără să aibă ajutorul nimănui şi a trecut prin drame cumplite survenite în timpul şi imediat după cea de-a doua conflagraţie mondială: evacuarea, refugiul din Oltenia şi foametea provocată de regimul comunist instalat la începutul deceniului ’50 al secolului trecut. Pe toate le-a depăşit şi a ajuns astăzi ocrotită de Dumnezeu şi de familie. A prins, aşadar, o istorie întreagă: primul şi Al Doilea Război Mondial, comunismul, căderea comunismului, democraţia de după 1989, pandemia COVID-19, războiul din Ucraina şi… cutremurul din Turcia! Daţi-vă seama!…”.
Drept care, semnatarul acestor rânduri, nepotul ei, o preţuieşte şi o iubeşte mult!

Advertisements

You may also like...