„Cappadocia. Istorie, credinţă, artă şi civilizaţie bizantină”

La editura „Basilica” a Patriarhiei Române a văzut lumina tiparului, anul trecut, volumul „Cappadocia. Istorie, credinţă, artă şi civilizaţie bizantină”, semnat de arhidiaconul Vasile M. Demciuc, consilier eparhial la Sectorul Monumente, Patrimoniu şi Arhitectură Bisericească din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Advertisements

„Cappadocia (azi în Turcia – n.n.), prin fascinantele ei peisaje naturale – această regiune reprezintă una din cele mai impresionante situri din patrimoniul UNESCO –, este un adevărat reper spiritual al civilizaţiei creştine bizantine. Ea reprezintă nu doar o destinaţie turistică populară, datorită peisajului unic, cu o dimensiune paradisiacă, pe care îl oferă, şi un loc unde putem admira frumuseţea credinţei, prin pictura bizantină din bisericile rupestre, ci este, înainte de toate, amintirea unei frumoase pagini de istorie a creştinismului.

Cappadocia sau «Tărâmul Cailor Frumoşi», aşa cum este cunoscută înca din Antichitate, reprezintă un loc aparte, în care istoria capătă înţelesuri complexe, prin suprapunerea a numeroase culturi şi civilizaţii. Un teritoriu cu o suprafaţă de aproximativ 91.000 kilometri pătraţi, această regiune a fost locuită, de-a lungul timpului, de hattieni, hitiţi, frigieni, perşi, romani, bizantini, selgiucizi şi otomani, fiecare neam lăsându-şi amprenta sa aici” a precizat autorul. Iar noi adăugăm că, atunci

când vorbim de Sfinţii Cappadocieni, ne gândim, la Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie din Nazianz (Teologul) şi Grigorie din Nyssa, acesta din urmă fiind frate al Sfântului Vasile.

You may also like...