Calugarul cel intelept si seniorul lui Adam

Se spune că, demult, un războinic s-a întâlnit cu un călugăr şi l-a întrebat pe acesta: – Prea cuvioase, cum poate să existe rai şi iad, când nu văd nimic din toate astea? Poate cineva să-mi arate raiul şi iadul? – Dar tu, l-a întrebat călugărul, cum te poţi numi războinic, când nu văd în faţa mea decât un caraghios?
Soldatul mâniat a scos imediat sabia, dar, la fel de calm, bătrânul călugăr i-a spus: – Vezi, aşa se deschid porţile iadului! Înţelegând lecţia dată, războinicul a pus sabia în teacă şi s-a înclinat respectuos. – Uite, i-a mai spus călugărul, aşa se deschid porţile raiului!

Advertisements

Într-o zi de toamnă târzie, cam pe vremea în care ţăranul ţinea (încă) de seniorul său şi când se îngâna într-un amurg Evul Mediu cel demult apus cu noua orânduire, pe o moşie din Europa apuseană un oarecare şerb se plângea Celui de Sus: – Adame, din cauza ta trebuie să-mi câştig astfel traiul zilnic, în praf şi sudoare, lucrându-mi ţarina ca s-o întreţin pe soaţa ce mi-ai dat-o! Şi azi lamentându-se, mâine iarăşi şi tot astfel zi de zi până ce, într-o bună zi, un senior îi aţinu calea casei sale. – De ce te plângi, omule?, îl întrebă slăvitul senior. Iar omul nostru îi spune plânsul său. Boierul, atunci, îi face omului nostru o invitație la masa sa. Vine şerbul împreună cu soția la masa boierului – o masă deosebit de îmbelșugată, cu tot felul de bunătăți, cât nu-i văzură ochii. Zice boierul: – Din toate aceste bunătăți puteți mânca, dar pe acest vas din mijlocul mesei să nu-l deschideți! Şi plecă seniorul, lăsându-i pe cei doi la masa cu pricina. Plini de curiozitate, cei doi se gândeau numai la vasul cel interzis, precum oarecând pomul cunoştinţei despre bine şi rău. – Ce-o fi în vasul acesta? zice femeia. Hai să vedem! – Cum să vedem, măi femeie? Ai auzit ce-a zis boierul, că nu avem voie. Nu trecu mult timp, că iarăși zise femeia: – Hai, bărbate, să ne uităm, dacă nu vrei înseamnă că nu mă iubești. – Bine, femeie, zis-a omul. Nu ridică femeia bine capacul de la vasul de pe masă, că din el a și ieșit un șoricel. Procese de conștiință pentru cei doi, că vai ce-i vor spune boierului când acesta se va întoarce. Se întoarce boierul, vede vasul desfăcut și zice: – Tot felul de bunătăți v-am pus înainte și o singură poruncă v-am dat, dar n-ați îndeplinit-o. Așadar, nu mai dați vina pe Adam, pentru că oricare dintre noi ar fi făcut la fel.

You may also like...