Basarabia pamant romanesc!
În acest an, pe 27 martie, s-au împlinit 95 de ani de când provincia românească Basarabia s-a alipit, prima, trupului Ţării Mamă în chiar anul 1918, la sfârşitul Primului Război Mondial. Între 1812 şi 1918, Moldova dintre Prut şi Nistru s-a aflat sub ocupaţie ţaristă. La 27 martie 1918, Basarabia devine astfel prima provincie românească care s-a unit cu România, deschizând în fapt Actul Unirii din acel an de la Alba Iulia.
Cu acest prilej de aducere aminte, în chiar ziua comemorării evenimentului de la 1918, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava a avut loc manifestarea tematică „27 martie 1918 în contextul istoric al Unirii”, la care au participat şi elevi de clasele IX-XIII de la Colegiul Informatic „Spiru Haret”-Suceava, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni.
Evenimentul s-a derulat sub forma unui concurs interactiv de comunicări ştiinţifice ale elevilor de la colegiile amintite pe tema relaţiilor dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului de-a lungul istoriei lor comune. Comisia de jurizare care a punctat alocuţiunile elevilor suceveni şi a acordat diplome a fost formată din prof.univ.dr. Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. Anamaria Lepcaliuc de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi prof. Anca Vieriu de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”.Inimoşii organizatori ai evenimentului găzduit de Colegiul Naţional „Petru Rareş” au fost elevul Petru-Andrei Juravle din clasa a XI-a, mentorul acestei acţiuni civice, profesorul de istorie Petru Preda, din partea colegiului, G.I.R.B.-filiala Suceava, organizaţie non-guvernamentală reprezentată de studentul Vitalie Prisăcaru şi membri activi ai Platformei Civice „Acţiunea 2012” ce cuprinde o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care militează în continuare pentru unirea Basarabiei cu Patria Mamă.