80 de ani de la Holodomorul din Ucraina,comemoraţi şi la Suceava

Sâmbătă, 23 noiembrie a.c. şi comunitatea ucraineană din Suceava şi-a comemorat victimele Holodomorului sau a Marii Foamete, provocată de regimul stalinist, care a cuprins spaţiul sovietic, pe atunci, al Ucrainei de azi, în perioada 1932-1933. În acest context la parohia misionar ucraineană cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul sucevean Zamca, biserică supusă pe linie canonică Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, arondată Protopopiatului Suceava I, a avut loc Sfânta Liturghie împreună cu ierugia pomenirii victimelor Holodomorului şi a eroilor din Primul şi Al Doilea Război Mondial, slujbă oficiată de preotul paroh Mihai Măghiar, la troiţa monument din curtea parohiei,alături de preoţi din comunităţile rurale Negostina şi Bălcăuţi,

Advertisements

în prezenţa reprezentanţilor a două instituţii teologice surori, în deplină comuniune liturgică cu noi, diferenţele fiind strict de ordin lingvistic, arhidiacon Bogdan Hrişcă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Mitropolit Dosoftei”-Suceava şi a pr. prof.univ.dr. Nicolae Şerban de la Catedra de Teologie din Cadrul Universităţii Naţionale „Iurii Fedcovici” din Cernăuţi.

La manifestare au fost prezenţi oficialităţi judeţene şi locale, consulul general al Ucrainei la Suceava, Excelenţa Sa Vasyl Boeichko şi a sa soţie Nadia, prorectorul Universităţii Naţionale „Iurii Fedcovici” din Cernăuţi, doamna prof.univ.dr. Tamara Volodymirivna Marusyk, diac. dr. Vasile M. Demciuc, şeful Catedrei de Istorie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Ilie Vasile din partea primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, Viorel Seredenciuc, fostul viceprimar, iar din partea CJ Suceava a fost prezent Doru Sîrghie. Toţi aceştia, pe lângă alocuţiunile ţinute pe marginea Holodomorului sau drama naţională ucraineană, au depus şi coroane de flori la troiţa bisericii ucrainene. „Cu toţii ştim că istoria este cartea cea dintâi a unei naţii, care cuprinde pagini albe şi negre, deopotrivă. Noi, cei care slujim Muza Clio, am simţit cum lacrima istoriei s-a prelins pe obrazul nostru” –a spus celor prezenţi dr. Vasile M. Demciuc, el însuşi o faţă bisericească, adăugând că: „suferinţa se naşte din răbdare şi aceasta duce, deci, spre mântuirea noastră. Transmitem pe această cale, noi, corpul profesoral „Alma Mater Sucevensis”, gândurile noastre de aleasă cinstire pentru cei care au scris această pagină de istorie a Sud-Estului european.” Manifestările au continuat la fostul sediu al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor de pe str. Vasile Bumbac nr.14, vis-a-vis de „Taco Locco” cu un vernisaj tematic de fotografie alb negru din acea tulbure perioadă cu titlul «Holodomorul din Ucraina şi comemorarea victimelor foametei din anii 1932 -1933», la care invitaţii au conferenţiat duhovniceşte despre această dramă, fiecare participant exprimându-şi un punct de vedere despre această catastrofă a secolului trecut.

Notă: datorită unor norme fonetice ale limbii române, am fost nevoiţi să transcriem numele celor participanţi din zona Cernăuţi în conformitate cu noile reglementări ale Academiei Române.

You may also like...